Vuilwatertank NIEUWS

24-12-2021
Beste WSV Noordschans vrienden.

Zoals beloofd kom ik op het net omdat er weer nieuws te melden is over de verplichte afsluiting van onze vuilwatertanks.

Klik hier voor aanvullende informatie over dit onderwerpDEN HAAG – Booteigenaren met een vuilwaterinstallatie aan boord hoeven de kraan waarmee toiletwater direct in het oppervlakte geloosd kan worden sowieso komend seizoen nog niet te verzegelen. Het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat heeft de besluitvorming rondom de verzegelingsplicht uitgesteld naar januari 2023. Er is daarnaast een overgangstermijn bepaald, maar hoe lang die termijn is, is nog onduidelijk.

Afgelopen zomer maakte het ministerie het mogelijk te reageren op de wijziging Besluit Activiteiten Leefomgeving (BAL) betreffende de verzegeling van de afvoer van het toilet naar het oppervlaktewater. Ruim 4000 mensen deden dat. Op dit moment werkt het ministerie aan een reactie waaruit zal blijken of de regeling aangepast wordt.’’Het is goed nieuws dat de verzegelingsplicht is uitgesteld en dat een overgangstermijn ook een zekerheid is.

Het Watersportverbond zal blijven pleiten dat termijn minimaal vijf jaar wordt. Die vijf jaar zijn onmiskenbaar nodig om de voorzieningen op de wal, zoals voldoende uitpompstations in havens en langs de vaarweg, te kunnen realiseren. Daarnaast hebben watersporters die tijd nodig om hun boot gereed te maken met een alternatief. Het voornaamste probleem is dat het alternatief, bijvoorbeeld een zuiveringsinstallatie, nog niet op de markt verkrijgbaar is,’’ aldus het Watersportverbond dat met een aantal organisaties waaronder de Koninklijke Nederlandsche Motorboot Club (KNMC), de Nederlandse Vereniging van Toerzeilers en het Verbond Nederlandse Motorbootsport (VNM) een klankgroep vormt dat het Ministerie probeert te adviseren.